19 серпня – Преображення Господнє, або Яблучний Спас
Щороку 19 серпня віряни відзначають Преображення Господнє, або, як його в народі називають, Яблучний Спас. Це одне з дванадцяти найбільших торжеств року в християнстві.
Поява церковного свята пов’язана з появою Господа перед своїми учнями. Свідками Преображення Господнього стали Петро, Яків, Іван, які побачили над горою Фавор обличчя Господа та його білий одяг.
У народі празник Яблучного Спаса символізував свято врожаю, оскільки традиційно в цей день у церкві святять дари природи. Іноді до церкви несли мак, моркву, цибулю, материнку, лікарське зілля, зокрема васильки та чорнобривці. Сьогодні ж наповнення спасівського кошика може бути найрізноманітнішим – все залежить від ваших уподобань та фантазії.
Як правило, у кошик на Спаса у кладуть усілякі фрукти – яблука, груші, виноград, персики, абрикоси; овочі – помідори, моркву, цибулю. Доречно до святкового кошеля покласти мед та жмут пшениці.
Головним символом серед фруктово-овочевого різноманіття кошику – є яблука, які і символізують назву свята. У давнину навіть існувало церковне табу щодо споживання яблук: вважалося, що їсти цей фрукт до 19 серпня заборонено, однак саме в цей день – всі обмеження знімалися.
Також на Яблучний Спас господині випікають різноманітні смаколики з яблуками: шарлотки, струдлі, пиріжки. До речі, колись на Спаса годилося випікати першу хлібину з нового урожаю, адже свято символізувало завершення основних хліборобських жнив. Спеченого рум’янця традиційно ставили на покуті першого снопа та в’язали дідову бороду з останньої частини нескошеного поля. Такий ритуал ознаменовував закінчення всіх жниварських робіт, а відтак – прихід осені.
З особливим трепетом чекали Спаса і пасічники. Кожен бджоляр за кілька дні до свята “підрізав бджоли”, тобто проводив інспекцію, щоб визначити, скільки меду взяти собі і скільки лишити бджолам на зимування, вилучав пусті вощини (тонкі воскові пластини, що слугують основою бджолиних стільників) та об’єднував малочисельні бджолині сім’ї.
Доцільно нагадати, що 14 липня, на свято Маковея, розпочався Успенський піст, або, як його прозвали у народі – Спасівка. Протягом всього посту є лише один день, коли дозволено вживати рибу, морепродукти та келих вина, і це – 19 серпня.
Відтак, Яблучний Спас – чудова нагода пригадати смачні рецепти рибних страв, попрактикуватися у їх приготуванні, посмакувати фруктами та розділити радість торжества у колі рідних людей. Бажаємо гарного відпочинку!